GEOPOLITIKAI TANÁCS KÖZHASZNÚ ALAPÍTVÁNY
Független gondolkodók hálózata.
Segítünk megérteni a közelmúlt eseményeit,
Elősegítjük a Gerenációk együttműködését.
DIGITÁLIS VILÁGKÉPÜNK
Kutatjuk a virtuális és a kiberteret, elemezzük a digitális átalakulás stratégiáit.
Támogatjuk a felelős internethasználatot.
GENERÁCIÓK EGYÜTTMŰKÖDÉSE
Ha elmúltál ötven, de szívesen kutatnál, átadnád tudásodat, tapasztalataidat a fiataloknak.
Ha nem vagy még ötven, de átadnád tudásodat, tapasztalataidat az idősebbeknek.
Csatlakozz hozzánk!

Főoldal


A Geopolitikai Tanács olyan független kutatóközpont, amely a béke és biztonság, valamint az új típusú veszélyek geopolitikai elemzésével, értékelésével foglalkozik. Lehetőséget teremt a párbeszédre a generációk, kultúrák és a kutatók között egyaránt. Függetlenségének alapja a pénzügyi függetlenség, amely az önkéntesei munkáján alapul. Teret ad a tapasztalt és a kezdő kutatók bemutatkozásának, megjelenésének.

Bővebben

Kutatói tevékenység

A Geopolitikai Tanács felismerte, hogy a digitális korban bárkiből lehet kutató, ezért kilépett az íróasztalok mögül. Felhasználva az interneten ingyenesen elérhető adatokat, információkat olyan geopolitikai kutatásokat szervez, amelyek hozzájárulnak az alapok és az új kihívások megértéséhez egyaránt. A virtuális és a kibertér újszerű definíciójával a geopolitikai gondolkodást a mai viszonyokhoz alakítja. Eredményeit a „Műhelytanulmányok” sorozatában publikálja, előadásokat tart, részt vesz a közbeszédben. Jelen van a nemzetközi tudományos életben.

Nemzetközi tevékenység

Elősegítjük az ENSZ Gazdasági és Szociális Tanács munkáját speciális konzultatív státuszban. Figyelemmel kísérjük az ENSZ ITU tevékenységeit, feltárjuk a digitális kor adta lehetőségeket. Folyamatosan szerepelünk az Európai Bizottság átláthatósági nyilvántartásában.  Erősítjük az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezettel való kapcsolatainkat a nemzetközi béke és biztonság, valamint a sajtószabadság témakörében.  Rövidtávú megfigyelők küldésével egy alkalommal részt vettünk az EBESZ választási megfigyelői munkájában. Folytatjuk az együttműködést a pénzügyi biztonsággal foglalkozó washingtoni székhelyű Global Financial Integrity Task Force-val. Részt veszünk az Internet Society munkájában. Szelektíven támogatunk határokon átnyúló valamint globális civil kezdeményezéseket.

A közérdek szolgálatában

A Geopolitikai Tanács kutatói tevékenysége nem öncélú. Valljuk a „tudni és tenni” egységét. Fellépünk az álhírek és a manipulált tudományos tevékenységek ellen. A közélet tisztasága érdekében megalkottuk a „Civil felügyelő” intézményét, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium meghívására részt vettünk annak korrupció-ellenes munkacsoportjában. Javaslatokat tettünk a kormánytisztviselők offshore számláinak tiltására, secinfo.hu címen magyar nyelvre fordítottuk a nemzetközi átláthatósági híreket. A tudástranszfert elősegítendő „Óbudai tudásklub” elnevezéssel szerveztünk tudományos előadásokat. Társalapítói vagyunk a Joint Venture Szövetség Korrupció-ellenes munkabizottságának. Aktív tagjai vagyunk az Igazságügyi Minisztérium Emberi Jogi Munkacsoport Egyéb Polgári és Politikai Jogokért felelős tematikus munkacsoportjának, ahol kezdeményeztük az Internet, mint alapvető emberi jog témakörének napirendre vételét. A Nemzeti Kutatás-fejlesztési és Innovációs Stratégia kiegészítéséhez tett javaslatainkkal a digitális átalakulást segítjük elő. A média-megjelenéseinkben is tájékoztatjuk a közvéleményt a geopolitikai összefüggésekről.

Elérhetőségek:

Geopolitikai Tanács közhasznú Alapítvány
1036 Budapest Kiskorona utca 14. 6/31.
Mobil: +36 20 3687810
Fax: +36 1 315 2320
Kuratórium: research@cgeopol.hu
Titkárság: secretary@cgeopol.hu