Tevékenységeink

Szakterületeink

Biztonságkutatás

Geopolitikai elemzés

l

Vélemény és sajtószabadság

/

Hazai együttműködések

0

Nemzetközi együttműködések

Biztonságkutatás

A Geopolitikai Tanács olyan független kutatóközpont, amely a béke és biztonság, valamint az új típusú veszélyek geopolitikai elemzésével, értékelésével foglalkozik. Lehetőséget teremt a párbeszédre a generációk, kultúrák és a kutatók között egyaránt. Függetlenségének alapja a pénzügyi függetlenség, amely az önkéntesei munkáján alapul. Teret ad a tapasztalt és a kezdő kutatók bemutatkozásának, megjelenésének.

“Korrupciós hálózatok kialakulása Magyarországon és a felszámolásukra teendő intézkedések” címmel kutatást végeztünk a NEA-E-12-0086 egyedi támogatás keretében.

A kutatás végeredményét a Műhelymunkák  2013/2 számában és a 2013/1 számban a rövidített angol változatban foglaltuk össze. 

Az érdeklődők és a média részére 2013.04.17-én konferenciát tartottunk a témában a Joint Venture Szövetséggel közös rendezésben.

A konferenciáról az alábbi linkekről tájékozódhat:

A konferencia meghívója

Előszó a korrupcióról

A könyv rövid ismertetője

A könyv rövid ismertetője _english

Dr Szűcs Róbert Sándor prezentáció

Dr Szűcs Róbert Sándor prezentáció _english

Kelemen Hényei Nikoletta prezentáció

Kelemen Hényei Nikoletta prezentáció_ english

Kovács Gábor prezentáció

Kovacs Gábor prezentáció_english

Dr Pintér István prezentáció

Dr Pintér István prezentáció_english

A konferencia sajtó visszhangja

„A nemzetbiztonsági tevékenységek civil ellenőrzésének elősegítése a nyilvánosságon keresztül” címmel végeztünk kutatást a Norvég Civil Támogatási Alap NCTA-2008-C01166 számú támogatásának keretében.

A kutatás eredményeit a Geopolitikai Tanács Közhasznú Alapítvány a Titkosszolgálati Demokráciával kapcsolatos két új tanulmány-kötetét mutatta be 2010. június 30-án.  A meghívó a következő linken: Konferencia meghívó

Siri Ellen Sletner, a Norvég Királyság hazánkba akkreditált rendkívüli és meghatalmazott nagykövete mondott megnyitó beszédet. Dr. Pintér István, a Geopolitikai Tanács elnöke “Norvég tapasztalatok a titkosszolgálatok parlamenti ellenőrzésében” címmel, majd Dr. Kurtán Sándor egyetemi adjunktus, a budapesti Corvinus Egyetem Politikatudományi Intézetétől “Rendszerváltás a magyar titkosszolgálatoknál” címmel ismertette a megjelent köteteket.

Az előadókról készült képek:

Geopolitikai elemzés

A Geopolitikai Tanács felismerte, hogy a digitális korban bárkiből lehet kutató, ezért kilépett az íróasztalok mögül. Felhasználva az interneten ingyenesen elérhető adatokat, információkat olyan geopolitikai kutatásokat szervez, amelyek hozzájárulnak az alapok és az új kihívások megértéséhez egyaránt. A virtuális és a kibertér újszerű definíciójával a geopolitikai gondolkodást a mai viszonyokhoz alakítja. Eredményeit a „Műhelytanulmányok” sorozatában publikálja, előadásokat tart, részt vesz a közbeszédben. Jelen van a nemzetközi tudományos életben.

 

 „Virtuális tér geopolitikája” című kutatást végeztünk a Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány PAGEO /TSZ/2015/23 számú szerződése keretében. 

 A kutatások eredményeit a Gopolitikai Tanács Alapítvány Műhelytanulmányok 2016/1 számában foglaltuk össze.

Aki uralja az info-kommunikációs termékek és szoftverek gyártását (kiemelten ezek standardizálását, fejlesztését), valamint az adatok továbbítását, és archiválását, az uralja a kiberteret. Aki uralja az emberek figyelmét, az uralja a virtuális teret. Aki uralja a kiberteret és a virtuális teret, az uralja a Földet. (PINTÉR, István (2016) A virtuális tér geopolitikája. In: PINTÉR, István:

A virtuális tér geopolitikája. Geopolitikai Tanács Műhelytanulmányok, Budapest, 2016/1. p. 287.HU ISSN 1788-7895.ISBN 978-963-9816-34-3) Elérhető az ekonyv.hu következő címén:  https://www.ekonyv.hu/hu/konyv-reszletei/a-virtualis-ter-geopolitikaja–geopolitics-of-the-virtual-space?eid=28792  Pdf formátumban: http://mek.oszk.hu/16100/16182 

Az alábbi linken olvasható a rövid ismertető a kutatókról és témáikról. Összefoglaló A virtuális tér geopolitikájáról 

Összeállt a kutatói csapat  

Vélemény és sajtószabadság

A Geopolitikai Tanács által alapított Média Elismerő Oklevél díjazottjai

2005-ben a Courrier International (francia külpolitikai folyóirat) kapta a Geopolitikai Tanács elismerő oklevelét az objektív tájékoztatásért.

2005-ben a Világóra c. műsor szerkesztősége “a magas színvonalú kiegyensúlyozott és pártatlan külpolitikai tájékoztatás terén nyújtott kiemelkedő teljesítményért” megkapta a Geopolitikai Tanács Kuratóriumának elismerő oklevelét.

2006-ban a BBC magyar nyelvű adása kapta a Geopolitikai Tanács elismerő oklevelét.

2006-ban az MTV1 Panoráma külpolitikai műsor szerkesztősége kapta a Geopolitikai Tanács elismerő oklevelét.

2007-ben a lengyel Gazeta Wyborcza újság kapta a Geopolitikai Tanács elismerő oklevelét.

Az elismerések visszhangjaiból:

Hazai együttműködések

A közérdek szolgálatában
A Geopolitikai Tanács kutatói tevékenysége nem öncélú. Valljuk a „tudni és tenni” egységét. Fellépünk az álhírek és a manipulált tudományos tevékenységek ellen. A közélet tisztasága érdekében megalkottuk a „Civil felügyelő” intézményét, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium meghívására részt vettünk annak korrupció-ellenes munkacsoportjában. Javaslatokat tettünk a kormánytisztviselők offshore számláinak tiltására, secinfo.hu címen magyar nyelvre fordítottuk a nemzetközi átláthatósági híreket. A tudástranszfert elősegítendő „Óbudai tudásklub” elnevezéssel szerveztünk tudományos előadásokat. Társalapítói vagyunk a Joint Venture Szövetség Korrupció-ellenes munkabizottságának. Aktív tagjai vagyunk az Igazságügyi Minisztérium Emberi Jogi Munkacsoport Egyéb Polgári és Politikai Jogokért felelős tematikus munkacsoportjának, ahol kezdeményeztük az Internet, mint alapvető emberi jog témakörének napirendre vételét. A Nemzeti Kutatás-fejlesztési és Innovációs Stratégia kiegészítéséhez tett javaslatainkkal a digitális átalakulást segítjük elő. A média-megjelenéseinkben is tájékoztatjuk a közvéleményt a geopolitikai összefüggésekről.

Képek az Óbudai Tudásklub programjairól: 

Nemzetközi együttműködések

Nemzetközi tevékenység
Elősegítjük az ENSZ Gazdasági és Szociális Tanács munkáját speciális konzultatív státuszban. Figyelemmel kísérjük az ENSZ ITU tevékenységeit, feltárjuk a digitális kor adta lehetőségeket. Folyamatosan szerepelünk az Európai Bizottság átláthatósági nyilvántartásában.  Erősítjük az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezettel való kapcsolatainkat a nemzetközi béke és biztonság, valamint a sajtószabadság témakörében.  Rövidtávú megfigyelők küldésével egy alkalommal részt vettünk az EBESZ választási megfigyelői munkájában. Folytatjuk az együttműködést a pénzügyi biztonsággal foglalkozó washingtoni székhelyű Global Financial Integrity Task Force-val. Részt veszünk az Internet Society munkájában. Szelektíven támogatunk határokon átnyúló valamint globális civil kezdeményezéseket.
UA-178010519-1